Φούντας: «’Ονειρο ζωής η δημιουργία ακαδημίας και προπονητηρίου»

 

Ο Γιώργος Φούντας αποτελεί μία από τις «σημαίες» του Τρικαλινού μπάσκετ, όντας ένας άνθρωπος που σαν αθλητής έγραψε μία λαμπρή καριέρα αγωνιζόμενος σε όλες τις κατηγορίες με ομάδες των Τρικάλων

Πλέον στη δύση της καριέρας του αγωνίζεται στον Α.Ο Τρίκαλα και το πρωτάθλημα της Α1’ ΕΣΚΑΘ, τον οποίο φιλοδοξεί να οδηγήσει στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Εδώ και μερικά χρόνια ο Γιώργος Φούντας είναι υπεύθυνος της Ακαδημίας TFBA, που αποτελεί πλέον για τον ίδιο και τη βασική ενασχόληση, στοχεύοντας μέσα από τη δουλειά του και των συνεργατών του να αναδείξει μπασκετικά ταλέντα της πόλης και το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ ικανοποιητικό.

Ο Γιώργος Φούντας παραχώρησε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στo Trikalascore.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Γιώργο μίλησε μας για την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνει όλος ο αθλητισμός και πόσο δύσκολο είναι να τη διαχειριστεί ένας αθλητής και ένας προπονητής :

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία… Σίγουρα τα όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι πρωτόγνωρα και κανείς μας δεν το είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να συμβεί … Είναι πολύ δύσκολο για όλων των κόσμο να σταματήσει να εργάζεται να μην μπορεί να βγει ελεύθερος έξω και να πρέπει να μείνει σπίτι όλη την ημέρα για αρκετό καιρό, πόσο μάλλον για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και έχουμε σταματήσει τις προπονήσεις στα γήπεδα προσπαθώντας να προπονηθούμε μέσω διαδικτυακών συνδέσεων κρατώντας την φυσική μας κατάσταση όσο το δυνατών καλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για τους προπονητές που και αυτοί προσπαθούν με αυτό τον τρόπο μετάδοσης της σωματικής και ψυχικής άσκησης.

– Πιστεύεις ότι στα μπασκετικά πρωταθλήματα πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση; και αν ναι πως αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Είναι διαφορετική η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων από κατηγορία σε κατηγορία… είναι δύσκολη η επανεκκίνηση για ομάδες εθνικής κατηγορίας όπου το μπατζετ είναι υψηλά και η κάλυψη τους με κεκλεισμένων των θυρών δεν θα φέρει έσοδα στην ομάδα…και διαφορετικά στα τοπικά πρωταθλήματα…είναι άδικο όμως και ομάδες που ίσως μπορούσαν να ανέβουν ή αντίστοιχα να σωθούν να μην παίξουν τις υπόλοιπες αγωνιστικές…. πάντως το μόνο σίγουρο και σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις κατηγορίες είναι ότι το χρονικό διάστημα προετοιμασίας για να μπούμε όλοι οι παίκτες στο παρκέ για επίσημο παιχνίδι είναι πολύ μικρό οπότε και αρκετό επικίνδυνο για τραυματισμούς…!!! Τώρα αν τελικά θα ξεκινήσουν για μένα θα πρέπει να παιχτούν μόνο τα playoff και playaout και αυτό σε σύντομο διάστημα…!!!

– Φέτος αγωνίζεσαι στον μπασκετικό Α.Ο Τρίκαλα. Η προσπάθεια της ομάδας είχε δύο πρόσωπα. ‘Ενα ξεκίνημα όχι και τόσο καλό και μία συνέχεια πολύ δυνατή που σας εδραίωσε στην πρώτη 4άδα. Μϊλησε μας για αυτό, αλλά και το στόχο της ομάδας σου

Ναι σίγουρα η χρονιά ξεκίνησε με κάποια σκαμπανεβάσματά…είναι φυσιολογικό όπως σε κάθε καινούργια ομάδα να υπάρχουν αυτά… είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα που μας άφησαν πίσω στην βαθμολογία αλλά όσο περνούσε ο καιρός τα πράγματα έβρισκαν την φυσιολογική της ροή και καταφέραμε να αντιστρέψουμε την αρχική μας εικόνα. Ο στόχος της ομάδας είναι να φτιαχτεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα παίζει όμορφο και ελκυστικό μπάσκετ ώστε να έρθει ο κόσμος και πάλι στο γήπεδο και από εκεί και πέρα να είναι πρωταγωνιστής σε όποιο πρωτάθλημα αγωνίζεται γιατί Α.Ο.Τ ΕΙΣΑΙ…

-Αν μη τι άλλο για εσένα αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σου η Ακαδημία TFBA , της οποίας είσαι ο υπεύθυνος. Σχολίασέ μας τη δουλειά που γίνεται εκεί και τους στόχους της συγκεκριμένης προσπάθειας:

Για μένα η δουλειά μου είναι η ακαδημία T.F.B.A…!!! είναι αυτό που γνωρίζω καλά και μπορώ να το κάνω και να το διδάξω όσο μπορώ καλύτερα…!!!μαζί με αξιόλογους προπονητές/ γυμναστές που την απαρτίζουν με την προσθήκη νέων έμπειρων… και με την ολοκληρώσει όλων των χώρων του γηπέδου… οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προπονήσεις για την εξέλιξη τους σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο…υπάρχουν ταλεντάκια σε όλες τις ηλικίες αγόρια και κορίτσια που μπορούν με ευχάριστο χειρισμό και τρόπο μεταδόσεις να τα κανείς να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το μπάσκετ και να εξελιχθούν ευχάριστα… οι στόχοι που έχει η ακαδημία μου είναι 1ο τα παιδιά μέσα από έναν ευχάριστο χώρο να διασκεδάζουν και σύγχρονος να μαθαίνουν το άθλημα μπάσκετ ή βόλεϊ 2ο να εξελιχθούν αθλητές που θέλουν και μπορούν ώστε να δούμε νέους αθλητές όχι μόνο στο τρικαλινό μπάσκετ…!!!

-Πριν μερικούς μήνες η ακαδημία σου είχε την τύχη να αποκτήσει ένα δικό της προπονητήριο. Μία σημαντική επένδυση που είχε πολύ θετική ανταπόκριση στην μπασκετική κοινή γνώμη. Μίλησε μας για αυτή σου την απόφαση.

Όντως ένα όνειρο για μένα ήταν η δημιουργία μια ακαδημίας πρώτα και ύστερα…( γιατί δεν είναι και τόσο εύκολο να το έχω στο μυαλό μου) η δημιουργία ενός δικό μου χώρου προπόνησης…τελικά καταφέραμε να φτιάξουμε ένα γήπεδο…!!!με την ολοκλήρωση όλων των χώρων… οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα εκγυμνάσεις…όπως επίσης και οι συνοδοί τους μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα αναμονής τους μέσα από τον χώρο του καφέ ή στην εξέδρα του γηπέδου.

-Ποια είναι η άποψή σου για το επίπεδο των τμημάτων υποδομής στα Τρίκαλα; Θεωρείς ότι υπάρχει μπασκετικό ταλέντο; Και τι λείπει την τελευταία 10ετία, ώστε να μην έχουμε τη μαζική ανάδειξη ταλαντούχων καλαθοσφαιριστών όπως παλιότερα;

Τα τμήματα υποδομής στα Τρίκαλα έχουν και πάλι αρχίσει να λειτουργούν… σίγουρα αφήσαμε πίσω το κομμάτι των υποδομών (σε σχέση με το πως λειτουργούσαν παλιά) γιατί έπεσε το βάρος στα αντρικά τμήματα…υπάρχουν παιδιά που έχουν προσόντα και ταλέντο για να μπορέσουν να εξελιχθούν μπασκετικά και όχι μόνο…πάντα όμως μέσα από σκληρή δουλειά… πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες και κίνητρο σε όλα αυτά τα παιδιά και όλοι μαζί (αθλητές-προπονητές-παράγοντες) να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όχι μόνο εντός γηπέδου αλλά και εκτός παρκέ όχι μόνο να δημιουργήσουμε αθλητές αλλά και Ανθρώπους.